Wysłany: 2007-03-12, 18:51 Maska, gradient - przenikanie się zdięć.
Mam zdięcie.
- Kopiuje je wklejam na nową warstwę.
- Obracam. Nakładam maskę.
- robię zaznaczenie tam, gdzie zdięcia obydwa się pokrywają.
- Daję przeźroczysty gradient i nic
Dalej widać krawędzie zdięć. Gdy próbuję zdięcie bez maski dać na wyższą warstwę, pokrywa mi się czarnym kolorem. Co bym nie robił jest źle.
_________________ Moje ciało toleruje jedynie cukierki czekoladowe i galaretkę
Wygrane bitwy: 1
Tutoriale: 3 Pomógł: 22 razy Wiek: 23 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 155 Skąd: łódź
Wysłany: 2007-03-12, 18:57
Na maskę warstwy musisz nałożyć gradient w kolorze biało-czarnym (co białe będzie widać, a czarne ukryje). Nadając gradient biało-przezroczysty ma masce nie uzyskasz żadnego efektu
Screeny następnym razem możesz dawać w wyższej rozdzielczości
Tutoriale: 5
Artykuły: 3 Pomogła: 44 razy Dołączyła: 04 Mar 2007 Posty: 455
Wysłany: 2007-03-12, 19:44
Nie wiem co robisz źle, ale zacznij od początku:
1. Dwa obrazki wklejasz na oddziele warstwy.
2. Przyciskasz D na klawiaturze.
3. Masz uaktywnioną górną warstwę.
4. Przyciskasz "Add layer mask". To jest ta ikonka z kółeczkiem w prostokącie w oknie warstw. Wygląda mniej więcej tak [o]
5. Przeciągasz gradient przechodzący z czarnego w przezroczysty.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłam, bo nie mam PS'a przed sobą
Tutoriale: 3 Pomógł: 22 razy Wiek: 23 Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 155 Skąd: łódź
Wysłany: 2007-03-12, 19:49
Nigdy nie miałem z tym problemu i zawsze działało...
Ja mam tak i jakoś działa...
(tym przyciskiem w czerwonym kółku aktywujesz maskę)
Spróbuj zmienić Tryb na Normalny i krycie na 100% (chociaż bez tego też powinno być widać efekt) i oczywiście musisz wtedy pracować na tej masce (na wszelki wypadek kliknij na nią, ale po włączeniu maski PS przechodzi do jej edycji). Zrób może jeszcze to samo bez zaznaczenia i sprawdź czy na pewno masz wybrany biało-czarny gradient.
Albo możesz jeszcze zresetować narzędzie klikając na ikonkę na pasku w lewym górnym rogu (pod Plik), rozwinie się okienko tam masz strzałkę i z listy wybierz "Zresetuj narzędzie" (czy jakkolwiek jest to w polskiej wersji).
Masz problem tylko z maską, czy ogólnie z gradientem, nawet jak nie pracujesz na maskach?
Tutoriale: 1 Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 79 Skąd: Białystok
Wysłany: 2007-03-12, 23:51
Spoko Nie dałeś rady Pytasz o jedno, robisz drugie Do tego nie słuchasz jak inni dobrze ci radzą Po co więc wogóle piszesz kolego pietrobus? Nie sądzisz, że odrobinę wkurzasz tych, którzy próbują ci pomóc?
_________________ życie zaczyna się po pięćdziesiątce, a jeszcze lepiej po dwóch...
Hmmm. Odpowiem Ci ładnie. Nie robię drugiego. Szedłem po wskazówkach, tak jak po koleji pisali. Niestety dalej było coś nie tak. Z gradientem wszystko w porządku, ale na masce nie działał. Dopiero z czasem zacząłem się zastanawiać nad trybami. Po kilku próbach wyszło, że ma być na tryb mnożenia. I tyle. A nie uzasadnioną krytykę zostaw dla siebie
Jeżeli pracowałbym na warstwie zalało by mi czarno białym kolorem Nie wiem dlaczego mnożenie, ale zadziałało. Miałem włączone mnożenie odwrotności. I dlatego. Sama spróbuj i się przekonaj
Artykuły: 1 Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 57
Wysłany: 2007-03-13, 16:38
Nie masz racji, gdybyś pracował na warstwie i miał ustawione mnożenie odwrotności, a krycie na 50% tak jak to miałeś ustawione nie zalało by Ci warstwy czarno-białym kolorem. Sprawdź.
Pomógł: 15 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: Katowice
Wysłany: 2007-03-13, 21:08
Pietrobus , z całym szacunkiem ale piszesz bzdury i jeszcze się upierasz przy swoim.
Mieszanie warstw i praca na masce to całkiem dwie różne techniki działania.