Wysłany: 2010-05-13, 10:21 Ustawienia Photoshopa dla druku....
Jak tworzyłem pierwszy raz w Photoshopie, to wyszło sporo problemów, zwłaszcza z paletą kolorów RGB, która powinna być ustawiona na CMYK. Ale teraz to nieistotne. Zanim zacznę kolejny, większy projekt, chcę już teraz ustawić poprawnie Photoshopa, żeby potem nic nie zmieniać na siłę. To świeża instalka Photoshopa, więc wszystkie opcję są na "default". Tak więc, pytam o całkowite skonfigurowanie Photoshopa, żeby potem nie sprawiał problemów przy druku (nie takie kolory, zła rozdzielczość, itp). Także poprawne wymiary strony (kwestia składania, w tym wypadku jak zeszyt). Oficjalnie format A5. Proszę o jakieś informacje na ten temat. Jak to zrobić... żeby było dobrze
I jeszcze coś z innej beczki. Jakieś dobre stronki z darmowymi grafikami. Znalazłem tego trochę, ale większość jest na bardzo niskim poziomie. Grafika 2d, 3d artworki. Wszystko co można wykorzystać i przerobić, oby było dobre i darmowe Interesują mnie bardziej mroczne klimaty, ale za każdą stronkę byłbym wdzięczny
Proponuję zaczekać. Osobiście dopiero zaczynam przygodę z photoshop, choć już niejednokrotnie miałem styczność z nim ale nie w druku. Mam tą samą rangę "świeżynka" także nie podpowiem .
_________________ FreeHand, Corel. Type3, Gravostyle 98. Uczę się Flash i Photoshopa.
brak odp. bo to nie taka prosta sprawa sprzedać złoty środek na przygotowanie optymalnego dokumentu do druku. Każdy pracuje trochę inaczej, pomijając fakt że kwestie np. rozdzielczości rozpatruje się pod konkretny projekt, najczęściej w porozumieniu z klijentem, a co ważniejsze z drukarnią w której będzie wykonywany druk. Bardzo dużo zależy tez oczywiście od techniki nadruku, czy nośnika (rodzaj papieru itd.), stąd np. specjalne próbniki papierowe/PANTONY. To wszystko przychodzi z doświadczeniem, imho ustawienie tutaj szopka to najmniejszy problem.
Sam bardzo rzadko oddaje coś do druku i to najczęściej w IL, mam jednak "w głowie" kilka opcji które może pomogą.
Jak Sam zauważyłeś do druku odpowiednią przestrzenią kolorów jest CMYK.
W EDIT znajdziesz Color Setings które osobiście ustawione mam tak:
BTW. jeżeli masz wiecej softu z Adobe to ten "tort" w lewym górnym, im bardziej spójny tym bardziej skalibrowane, spójne masz ustawienia kolorów w całym pakiecie. Poddobno standard RGB z Adoba jest najbardziej populary wiec pracuje na nim. Jak to jest ze CYKIEM, nie mam bladego pojęcia. Zaznacz sobie natomiast koniecznie opcje pytania o przestrzeń kolorów przy otwieraniu dokumentu ("Ask when...), łatwiej ustrzec się błędu z paletami .
Przydaje się też gamut warrning ( w VIEW ) opcja pokazywania kolorów z którymi będzie problem w druku (nie siedzą w CMYK'u).
Z rodziałką tak jak pisałem wcześniej najczęściej ustala sie pod konkretny projekt. Jak pewnie wiesz standard do grafy na monitor to 72 px/inch, dla standardowego druku optymalnie jest 300, ale zdaża się drukować np. do gazet w 150. Ustawiaj na 300 jezeli nikt Ci lepiej nie poradzi. Jeżeli chodzi o "spady" takie info zawsze czerpałem u źródła tj. telefon albo wizyta w drukarni.
Same popierdółki ale tyle mniej więcej wiem w temacie
Jeżeli chcesz robic to na poważnie, to najlepiej nie wychodzić z domu przez 2-ce tylko czytać, albo ew. jakiś kurs.
Co do stronek, wiadomo jak coś za darmo to niestety jest kijowe. Jak większość poniżej ale może coś Ci się przyda.
można by tak w nieskończoność, wystarczy wklepać w google, albo nawet na Deviancie poszukać.
Jezeli Ci mało, wrzuciłem dokument w wordzie z większą ilością adresów, ale tak naprawdę większości sam nie przejrzałem i nie korzystam: http://www.sendspace.pl/f...0cb974c469bd1fd
Wygrane bitwy: 2
Artykuły: 25 Pomógł: 11 razy Wiek: 27 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 368 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-05-20, 08:45
Jak wyżej, nie ma czegoś takiego jak optymalne ustawienia do druku, każdy przypadek jest inny, nawet jeśli chodzi o rozdzielczość (tak, nie wszystko przygotowuje się w 300 dpi).
Jeśli dopiero zaczynasz i nie do końca wiesz jak co ustawić, najlepiej skontaktuj się z drukarnią i porozmawiaj o konkretnym projekcie.
_________________ just kinda stuck between my fantasy and what is real
To, że nie ma uniwersalnego rozwiązania to wie każdy. Co do Ciebie figur.
Wszyscy mówią, że 300 dpi to najlepsza możliwa, njłatwiej, najpewniej... problem najważniejszy to materiał do przerobienia w takiej rozdzielczości. Mam na myśli to, że to co można znaleźć w internecie nie poraża jakością i tym samym dpi. Myślę, że dobrze będzie się zatrzymać między 200-250.
Na obrazku w polu "spot" masz dot gain 20 %. CO to znaczy, to wszyscy wiedzą, ale czy to nie za duża wartość ?
To w sumie też kwestia druku, więc druk cyfrowy (1 egzemplarz, to przecież nie pójdę do offsetowej xD) a papier to pewnie kredowy, wysokiej jakości. W sumie to wszystko. Reszta chyba według standardów druku cyfrowego.
Co do stronek to rześmy się nie do końca zrozumieli, ale już sporo znalazłem. Miałem na myśli coś w stylu www.graffika.pl. "Amatorskie" prace w photoshopie, które można łatwo wykorzystać (za zgodą autora, oczywiście).
Pewnie napisałem wyżej, ale już nei pamiętam, druk jak czasopismo, liczy się dobra jakoś kolorów, dlatego wszystkie cienie i odcienie wynikające ze zmiany kolorów to ważna rzecz. W sumie to jedynym problemem dla mnie to wybranie palety kolorów, tj. 1 screen figure-a. Czy coated fogra czy uncoated fogra, jaki dokladnie dot gain i cala reszta. To tak na prawdę jedyny problem.
oczywiście kupowanie wzorników na starcie nie ma sensu... Dają jednak zdecydowanie pogląd jak coś wyjdzie w druku. Ja dobierałem palete po częsci w drukarni własnie z takich próbników.
Tutoriale: 1
Artykuły: 11 Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 188 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2010-06-08, 10:57
co do rozdzielczości materiału to jak już wiele razy było pisane rozdzielczość źródłowa powinna być dostosowana do liniatury naświetlenia matryc. im wyższa liniatura świecenia filmu czy matrcy na CTP tym wyższa powinna być rozdielczośc źródła.
Przyjmuje się że współczynnik dla druku offsetowego wynosi niecałe 2 (jest na to specjalny wzór niestety ni pomnę)
czyli jeżeli film świecony jest w liniaturze 150 lpi to rozdzielczość źródła powinna wynosić ok 2x150lpi ->300 dpi
dla liniatury 133 lpi -> 266dpi itd.
pozdrawiam
_________________ Najprostsze rozwiązania zawsze najtrudniej przychodzą do głowy