| |
Adobe Photoshop helPS.pl - Forum Graficzne Forum Społeczności Adobe Photoshop jest serwisem łączącym wszystkich użytkowników Adobe Photoshop. Znajdziesz tutaj porady, tutoriale, tipsy i triki. Nauczysz się obsługi Photoshopa. Na forum możesz zapytać nas o wszystko na temat photoshopa. |
 |
Efekty na zdjęciach - Tekst/znak wodny na zdjęciu - usuwanie.
emolove - 2007-07-12, 20:40 Temat postu: Tekst/znak wodny na zdjęciu - usuwanie. witam
mam takie pytanie . ; ]
czy da sie usunac tekst z obrazka ?
jesli tekst miesci sie np
tak jak na tym zdjeciu ? .
http://img126.imageshack....99999999zf1.jpg
goner13 - 2007-07-12, 20:52
da sie stempel pedzel ołowek gumka warstwy korekcyjne i dłozsza chwila siedzenia, w tym przypadku akurat nie widze nic skomplikowanego, i jest to wykonalne
Valuable - 2007-07-13, 19:04
5min -http://img516.imageshack....e=corectvb9.jpg
goner13 - 2007-07-13, 19:24
cos ty jej z broda zrobił
voy-tech - 2007-07-15, 09:19
No faktycznie Valuable - nie popisałeś się Nawet w 5 minut można to zrobić lepiej. Zamiast cienia pod brodą jest jasna plama. Można to zrobić nawet samym , ewentualnie pomóc sobie po wszystkim
popetelony - 2007-07-19, 00:12 Temat postu: Re: tekst na obrazku .
| emolove napisał/a: | witam
mam takie pytanie . ; ]
czy da sie usunac tekst z obrazka ?
|
Ukłonik!
Jeżeli zamierzać usuwać znaki wodne z fotografii to robisz to na własne ryzyko. Zdesperowani autorzy zdjęć posuwają się nawet do łamania rąk tym, którzy próbują pozbawić ich fotki znaku wodnego.
A tak na poważnie: szanujmy prace artystów i nie kradnijmy. Prościej napisać do autora i poprosić o zgodę. Z doświadczenia wiem, że my - kochający fotografię - jesteśmy tak nieprzyzwoicie zapatrzeni w siebie, że wystarczy mała prośba, a zgadzamy się na udostępnienie, byle sie o nas mówiło
goner13 - 2007-07-19, 13:05
wg mnie to ze ktos chce usuwac znaki wodne to kwestia jego sumienia, ja przy projektowaniu layoutów nie usuwam watermarków, po akceptacji klienta kupuje foto, nie sa one az tak strasznie drogie, na wiekszosci stockow kosztuja do kilku $ czyli ok 15pln, przy powaznym podejsciu do tego co sie robi to sa sprawy raz ze finansowo groszowe,dwa ze jest to kwestia szacunku do siebie, ty ukradniesz komus, pozniej ktos ukradnie tobie, nie mowie juz o kwestiach prawnych bo sa one powszechnie znane...
technicznie ci odpowiedzielismy ze sie da ale jak wykozystasz ta wiedze to juz Twoja sprawa
pozdro
NaVaR - 2007-07-19, 14:00
Prawnie usuwanie znaków wodnych to jeszcze nie kradzież. Ale usunięcie i sprzedanie fotki bez znaku czy zarobienie na niej w inny sposób to już kradzież.
Jeśli zdjęcie posiada dobrze wkomponowany/wkomponowany znak wodny który nie drażni oka i nie odciąga od ogólnego wyglądu to można go zostawić do momentu aż klient nie zatwierdzi projektu na przykład szaty graficznej strony. Potem to już trzeba kupić zdjęcie żeby nie mieć potem problemów.
Ale gdy znak wodny zasłania połowę zdjęcia i rzuca się w oczy jak w podanym przykładzie to czasami lepiej go usunąć. Oczywiście powinno się wykupić zdjęcie zanim zatwierdzony projekt wejdzie w życie.
|
|